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Anthropozoologica 45 (1)

Published on
25 June 2010


Meat and Societies: Ordinary and extraordinary diet

Edited by

Anne-Marie BRISEBARRE, Anne-Élène DELAVIGNE & Bernadette LIZET



This issue of Anthropozoologica takes place in a context of questions and controversies about the role of animals in the human diet. It brings together thirteen of the twenty two contributions submitted by archaeologists, and historians anthropologists during a two-day workshop organized by the Association HASRI with the support of the CIV, intitled Meat and societies: Ordinary and extraordinary diet held at the French National Museum of Natural History, November 27th and 28th November 2008. It illustrates the diversity of meat eating practices and their representations in various historic, social and cultural contexts.

anth45/1 Price :
36,00 €
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fr Usages ordinaires et rituels de la viande dans le bassin de l'Iénisseï : l'exemple du renne et du mouton

IATCHENKO Vladimir I. d’ & DAVID Francine

11-23

en The llama and the deer: dietary and symbolic dualism in the central Andes

GOEPFERT Nicolas

25-45

fr Ras al-cām et Achoura : deux fêtes carnées en Tunisie dans leur rapport aux rituels

TRABELSI-BACHA Hamida

47-58

fr De la rareté d'une consommation à l'élaboration d'une norme : le halal ou comment l'exceptionnel devient banal

RODIER Christine

59-66

fr « Mon sel dans ton ventre » Accord, agrégation et identité par la consommation de nourriture carnée dans le Sud-Est marocain

GELARD Marie-Luce

67-76

fr Des catégories animales aux catégories sociales : ordinaire et extraordinaire en matière de consommation de viande chez les Touaregs (Tagaraygarayt, Niger)

CABALION Sarah

77-99

fr Statut d'exception du Mulet jaune dans la société maure (Mauritanie) : gibier des pêcheurs imrâgen, viande des pasteurs nomades

BOULAY Sébastien

101-114

fr Hippophiles et hippophages

FERRET Carole

115-135

fr Le cheval français en morceaux. Statut de l'animal, statut de sa viande

LIZET Bernadette

137-148

en Choosing human flesh? A few medieval peculiarities and the debates of contemporary research

VANDENBERG Vincent

149-155

fr Manger du chien à Tahiti : une affirmation identitaire ?

SERRA MALLOL Christophe

157-172

fr La viande ordinaire et « l'extra » : le goût contre les normes

DELAVIGNE Anne-Élène

173-184

fr Entre sécurité alimentaire, éthique et peur : premiers jalons d'une recherche anthropologique sur la viande issue d'animaux clonés

MILLIET Jacqueline & BRISEBARRE Anne-Marie

185-198